Un documentar difuzat de televiziunea națională daneză, TV2, prezintă poveștile a trei tinere care s-au vaccinat împotriva virusului HPV cu vaccinul Gardasil, iar în prezent sunt bolnave, notează Reseauinternational.net.
Singurul lucru pe care aceste tinere îl au în comun cu alte sute de fete din întreaga lume este faptul că au fost sănătoase înainte de a fi vaccinate, iar acum sunt grav bolnave. Cele trei adolescente au fost examinate amănunțit, iar medicii nu au putut să le pună un diagnostic concludent și pe măsura simptomelor pe care le au.
În cadrul documentarului este prezentată și opinia a doi medici danezi de la Spitalul Frederiksberg, care spun că nu au mai văzut cazuri similare în întreaga lor carieră. Ambii medici au spus că le-au trimis autorităților daneze din domeniul sanitar o serie de sesizări, prin care le-au semnalat posibilele efecte negative ale vaccinului împotriva virusului HPV.
Dr. Louise Brinth a examinat în jur de 80 de tinere care ar fi prezentat o serie de efecte adverse după ce au fost vaccinate împotriva HPV. „Erau amețite, unele au leșinat, iar cele mai multe acuzau dureri de cap – dureri de cap îngrozitoare. Aveau dureri abdominale și greață. Aveau mișcări musculare neobișnuite, pe care nu le puteau controla. Erau foarte obosite. Am observat un simptom care îți sare în ochi și care are nevoie de cercetări amănunțite”, a povestit medicul.
Henrik G. Jenson, directorul Direcției de Sănătate Publică din Danemarca, este de acord cu ceea ce spune dr. Brinth, dar ține să precizeze că: „întradevăr există un astfel de simptom, dar nu putem spune că există o legătură. Vaccinul este aprobat de Agenția Europeană de Medicamente și ei sunt cei care evaluează siguranța unui astfel de produs”.
Trei tinere au acceptat să vorbească în fața camerelor de luat vederi despre cum s-a schimbat viața lor după ce s-au vaccinat împotriva virusului HPV. „Am simțit foarte multă durere, iar apoi există o șansă destul de mare să fi leșinat”, a mărturisit una dintre fetele care a acceptat să le împărtășească jurnaliștilor danezi reacțiile adverse pe care le-au resimțit după ce a fost vaccinată împotriva virusului HPV.
Alta spune că a resimțit dureri în cot și în genunchi. „Am simțit greață și amețeală și m-am simțit foarte, foarte obosită. M-am simțit prizonieră într-un trup care nu era al meu. În trupul unei femei care era foarte bătrână”, a mărturisit și a treia tânără.
Toate cele trei suferă de o boală misterioasă și sunt convinse că această afecțiune a apărut ca efect advers al vaccinului care le-a fost administrat, un vaccin ce le-a fost recomandat chiar de autoritățile daneze, se mai prezintă în reportajul prezentat la televiziunea națională din Danemarca.
„Ne-au tot trimis la plimbare, spunându-ne că efectele adverse sunt puține și nu sunt grave. Simt că ne-au trădat”, a mărturisit mama uneia dintre tinere care a fost vaccinată.
În România, în 2008, a fost demarată prima campanie de vaccinare obligatorie a fetițelor de clasa a IV-a împotriva virusului HPV. Campania a fost un eșec datorită reacțiilor negative a părinților în ceea ce privește această vaccinare. În prezent, la noi în țară, vaccinarea împotriva HPV se face doar la cerere.
HPV este una din bolile cele mai răspândite pe cale sexuală, ce poate căpăta forme benigne, dar și maligne (cancer de vulvă, cancer de col uterin). Există 100 de tipuri de HPV, iar aproximativ 30 dintre acestea sunt transmisibile pe cale sexuală. Se estimează că peste 70% din populația globului a fost sau este infectată cu unul din tipurile virusului papiloma uman (HPV).